Ağız Hijyen Eğitimi: Herhangi bir zamanda ağzımızda yaşayan milyarlarca bakteri vardır. Bu bakterilerin çoğu plak, diş çürümesi ve dişeti iltihabına yol açan periodontal (diş eti) hastalığına yol açabilir. Sağlıklı bir gülüş için her gün iyi bir ağız hijyeni rutini uygulamanız gerekir. Yemeklerden sonra fırçalamak, gargara kullanmak ve günde en az bir kez diş ipi kullanmak bakterilerin ağzınızda üremesine ve diş çürümelerine yol açmasına engel olur.
Diş çürüğü nasıl oluşur?
Ağzınız, yiyecek ve içeceklerinizi geri dönüştüren tüm bakteri topluluklarına ev sahipliği yapar. Bu bakteriler ağızlarda diş çürümelerine neden olabilir – tükettiğini düşündüğümüz yiyecek ve içeceklerde bulunan şekerler ile beslenerek – daha sonra diş plağı olarak bilinen bir biyofilm şeklinde atıkların arkasında bırakarak. Bu plak, diş minesini aşındıran ve boşluklara neden olan asitler üretene kadar daha uzun süre dişlerinize yapışmasını sağlar. Plaktaki diş etlerinin yakınında oluşan bakteriler de diş eti dokusuna giren ve diş eti iltihabına neden olan toksik ürünler üretir. Eğer tedavi edilmezse, diş eti iltihabı dişlerde kemik ve doku kaybı olan daha ciddi bir hastalık olan periodontit olabilir.
Yediğiniz yiyeceklerin çoğu ağzınızdaki bakterilerin asit üretmesine neden olur. Şekerli yiyecekler belirgin plak kaynaklarıdır, ancak zarar verebileceğini fark etmeyeceğiniz başkaları da vardır. Nişastalar ayrıca asitlerin oluşmasına neden olur. Bakterilerden oluşturulan diş plağı da diş etlerini tahriş eden, kırmızı, hassas ve kanamaya duyarlı hale getiren maddeler üretir. Diş etleri tedavi edilmezse, dişlerin etrafındaki kemik tahrip olabilir ve dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Uygun Fırçalama ve Diş İpi Teknikleri
Diş fırçanızı diş etlerine karşı 45 derecelik bir açıyla yerleştirin.
Fırçayı kısa (diş çapında) vuruşlarda yavaşça ileri geri hareket ettirin.
Dış diş yüzeylerini, iç diş yüzeylerini ve dişlerin çiğneme yüzeylerini fırçalayın.
Hafifçe yukarı ve aşağı hareketlerle ön dişlerin iç yüzeylerini temizlemek için fırçanın ucunu kullanın.
Bakterileri temizlemek ve nefesini tazelemek için dilinizi fırçalayın.
Diş ipini koparın ve her bir elin orta parmaklarının etrafına sarın. İpi baş parmaklarınızla işaret parmağınız arasında sıkıca tutun.
Yumuşak bir sürtünme hareketi kullanarak ipi dişleriniz arasında yönlendirin.
Diş ipi diş eti çizgisine ulaştığında, bir dişe karşı C şekline getirin. Yavaşça dişeti ve diş arasındaki boşluğa kaydırın.
Diş ipini dişler arasındaki temas noktasına doğru getirin ve diş ipini diş şekline uyacak şekilde diğer taraf yukarı veya aşağı hareket ettirin.
İpi dişe sıkıca tutun. Diş ipini dişeti tarafını hafifçe ovalayın, diş ipini dişeti yukarı ve aşağı hareketlerle uzağa götürün.
Bu yöntemi dişlerinizin geri kalanında tekrarlayın.
Ek koruma için ağız gargarası kullanın.
Ağız gargarası, günlük fırçalama ve diş ipi kullanımına ek olarak, ağzınızın hijyen düzeyini artırabilir. Antimikrobiyal ağız garagaraları dişeti iltihabı ve diş eti hastalığına neden olan bakteri ve plak aktivitesini azaltır.
İşte sağlıklı diş ve diş etlerini korumak için birkaç ipucu:
Günlük şekerli içecek miktarını azaltın.
Yemekleri, şekeri ve asitleri yıkamak için şekerli içeceklerle birlikte bol miktarda su için.
Şekerli içeceklerin dişlerinizle temasını azaltmak için pipet kullanın.
Şekerli içecekleri süt, yoğurt veya suyla destekleyin (veya değiştirin).